Istra

Istra najveći poloutok Jadranskog mora, jedinstvena destinacija koju svakako morate vidjeti i posjetiti.

Galerija
Istra

Istra

Istra ima dugu tradiciju i kulturu koja je iza sebe ostavila mnoštvo očuvanih arheoloških kulturno povijesnih spomenika različitih etničkih kultura i vremena, od kojih su neki pod zaštitom UNESCO-a. Rimska arena u Puli, Eufrazijeva bazilika u Poreču, stari grad Rovinj sa crkvom sv. Eufemije , Brijunsko otočje, samo su dio istarskog naslijeđa…

U unutrašnjosti se isprepliću vinogradi, polja, maslinici, srednjovjekovne utvrde, kašteli i mjesta s prepoznatljivom tradicionalnom arhitekturom uklopljenom u prekrasnu prirodu.

Istra je poznata po svojoj kuhinji, bogatoj tradicionalnim okusima koji odražavaju povijesne, zemljopisne i klimatske značajke poluotoka. Unutrašnjost poluotoka Istre krije mnogobrojne konobe i taverne u kojima možete uživati u autentičnom ozračju i tradicionalnim jelima popraćenima lokalnim vinima kao što je malvazija, teran, refošk ili poznato desertno vino muškat.

Maslina se u Istri uzgaja od doba Grka i Rimljana. Istarsko je maslinovo ulje među najboljima na svijetu, a možete ga kušati u brojnim tavernama i privatnim uljarama.

Klima u Istri je blaga, mediteranska, s toplim i suhim ljetima te blagim i ugodnim zimama. Godišnje ima oko 2.339 sunčanih sati, s više od 10 sati insolacije dnevno tijekom ljeta. Prosječna temperatura zimi je oko 6 °C, a ljeti zna narasti i do 30° C.

Temperatura mora najniža je u ožujku 9 °C, a najtoplija u kolovozu do 25 °C.

Istarske plaže uglavnom su kamenite, stjenovite ili šljunčane, s pijeskom na nekim mjestima i bogatom mediteranskom vegetacijom koja se pruža do mora.